8-10. Trinn, 5-7. Trinn
Fake News!
Tema: Menneskerettigheter, Ytringsfrihet
TIL LÆREREN
I denne leksjonen introduserer vi hva falske nyheter er og leker oss inn i tematikken. Målet er å fremme ungdommenes kritiske sans, bevissthet rundt eget mediebruk, og øke forståelsen for medienes rolle i samfunnet. Oppgavene varierer i type og form, og kan brukes samlet eller hver for seg, men presenteres her som et større opplegg som kan følges kronologisk:
1. Introduksjonssamtale (forslag til spørsmål og klasseromsdiskusjon)
2. En kort forklaring fra nrk.no (ekstern lenke)
3. Kahoot & Gameshow
4. Dybdeoppgave: en granskende, kildekritisk oppgave om en nyhetssak
5. Nettspill (ekstern lenke)
Oppgaver
Diskuter disse spørsmålene høyt i klassen eller i grupper som en introduksjon til temaet:
- Hva er falske nyheter eller fake news?
- Hvorfor tror dere falske nyheter finnes?
- Hva tror dere de brukes til og til hvilke formål? (lag en liste på tavla)
- Har dere hørt om en falsk nyhet eller har dere et eksempel på hvor falske nyheter blir brukt? Snakk sammen i gruppe og prøv å tenk på hva som var målet med disse nyhetssakene.
- Hvordan tror dere falske nyheter sprer seg?
- På hvilke måter kan falske nyheter være farlig for et samfunn eller true demokratiet?
- Hvordan tror dere man kan oppdage om en nyhet er falsk eller ikke? Lag en liste med forslag til hvordan man kan vurdere om nyheten er ekte eller falsk.
- KAHOOT: Falsk eller sann-Kahoot
- LAG EGEN FALSK ELLER SANN-QUIZ: Elevene jobber individuelt eller sammen om å finne sanne og falske nyheter som de kopierer inn i et dokument og evt. manipulerer. Alle bidrag samles og presenteres enten av elevene selv eller av lærer. Her er en liten video til inspirasjon (ekstern lenke):
Her skal elevene granske en nyhet og vurdere om den er falsk eller ikke.
1. Skriv ut nyheten som ligger ved (vedlegg 1) og del ut til elevene.
2. Elevene diskuterer i grupper om de tror nyheten er sann eller ekte. Hva får elevene til å tro den er ekte og hva er det som indikerer at den er falsk?
3. Vis plakaten Oppdag falske nyheter (vedlegg 2), og undersøk om disse trinnene kan hjelpe til med å finne ut om saken er ekte eller ikke.
4. Håndsopprekning, hvem tror den er falsk, hvem tror den er ekte?
Til lærer: Avslør at saken er falsk. Saken forsøker å lure folk til å kjøpe en type bitcoin og var en del av et virus som ble spredd på facebook. Diskuter gjerne hvordan de har brukt et ekte bilde, et utseende som ser ut som Aftenpostens nettside, at saken er norsk og andre ting elevene kan komme på.
5. La elevene kikke gjennom egne sosiale medier og velge ut en egen sak som de forsøker å finne ut om er falsk eller ekte.
La elevene ta på seg rollen som en som sprer falske nyheter i dette enkle nettspillet. Spillet kommer med egen lærerveiledning.
NB: spillet er på svensk, finnes også på engelsk