Nærmere atomvåpenforbud
Ukens gode nyhet: Denne uken er det 75 år siden atombombene falt over Hiroshima og Nagasaki. Årsdagene blir markert over hele verden, samtidig som et forbud mot atomvåpen nærmer seg. Bare 7 land mangler før forbudet kan tre i kraft.
Klokken var 11.02 den 9. august 1945 da atombomben Fat Man ble sluppet over Nagasaki. Alt liv innenfor en kilometers radius ble utslettet og denne klokken, som ble stilt ut på Nobels Fredssenter som en del av Fredsprisutstillingen 2017, stanset. Over 200.000 mennesker døde i de to amerikanske atomangrepene mot Japan, og helt siden den gang har overlevende og etterlatte kjempet for at slike våpen ikke skal brukes igjen. De får støtte fra stadig flere stater i verden, og et forbud mot atomvåpen er nå innenfor rekkevidde. I juli ratifiserte Botswana og Fiji FNs traktat om et atomvåpenforbud, og 6. august fulgte Nigeria, Niue og Irland etter. Dermed har 43 av verdens stater sluttet seg til forbudet. Når 50 stater har ratifisert traktaten trer den i kraft. ICAN, den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen, håper den magiske grensen kan nås allerede før året er omme.
ICAN er den ledende sivilsamfunnsorganisasjonen i arbeidet med å få til et folkerettslig forbud mot atomvåpen. I desember 2017 mottok ICAN Nobels Fredspris for «sitt arbeid med å påpeke de katastrofale humanitære konsekvensene av enhver bruk av atomvåpen og for sin banebrytende innsats for å få til et traktatfestet forbud mot slike våpen“. I juni samme år hadde 122 av FNs medlemsland signert den foreslåtte Traktat om forbud mot atomvåpen. For at trakten skal kunne tre i kraft, må den i tillegg ratifiseres av 50 av medlemsstatene. Ingen NATO-land har foreløpig sluttet seg til forbudet, heller ikke Norge. Flere kommuner i Norge har vedtatt støtte til atomvåpenforbudet, blant annet Oslo.
Fredag 7. august slapp hun en fredsdue fra Nobels Fredssenter i Oslo for å markere at det denne uken er 75 år siden atombombene over Hiroshima og Nagasaki. Siden den gang har flere land anskaffet atomvåpen og i dag har ni land i verden til sammen nesten 14.000 atomvåpen. Da Nobelkomiteen tildelte fredsprisen til ICAN i 2017 påpekte den at faren for bruk at atomvåpen er større i verden i dag enn på lenge. Komiteen vektla at et forbud i seg selv ikke ville være nok til å avskaffe atomvåpen, og at fredsprisen var ment som en oppfordring til atommaktene om å innlede forhandlinger med sikte på en skrittvis avskaffelse av alle atomvåpen.
-Verden blir ikke fri for atomvåpen selv om vi får et forbud, men normen blir styrket. Vi ser allerede nå at synet på atomvåpen i endring, sier ICANs Tuva Widskjold.
- Finansinstitusjoner trekker seg ut av atomvåpenindustrien og presset på atomvåpenstatene til å inngå dialog om nedrustning øker. Det er vi mennesker som har skapt atomvåpen og det er vi som kan avskaffe dem. Det handler om politisk vilje
Visste du at...
....Hibakusha er betegnelsen på en overlevende etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki. De har engasjert seg for et forbud mot atomvåpen og får nå støtte fra mange av verdens stater. I desember 2017 kom en gruppe hibakushaer fra Japan til Nobels Fredssenter for å besøke Fredsprisutstillingen Ban the Bomb om ICAN og kampen mot atomvåpen.
Hver fredag flyr en due fra Nobels Fredssenter over Rådhusplassen. Med seg har den en god nyhet som viser at verden går fremover.Nyheten bringes ut av en av våre fredsduer som flyr fra vinduet på Nobels Fredssenter og ut på Rådhusplassen presis kl. 12.00 hver fredag. Samtidig spilles John Lennon-låta Give Peace a Chance fra rådhusklokkene.
Del: